COMUNICAT DE PRESA
Având în vedere aproprierea sărbătorilor pascale, când prin tradiţie se consumă o cantitate mare de carne de miel, vă informăm asupra faptului că mieii (cu excepţia celor sacrificaţi în gospodarie pentru consum propriu) se sacrifică numai în unităţi de abatorizare autorizate şi sub supraveghere sanitară veterinară efectuată de către medicii veterinari, carnea fiind pusă în consum numai după aplicarea mărcii de sănătate (ştampilă) şi însoţită de certificatul sanitar veterinar de sănătate.
Menţionăm faptul că pe lângă abatoarele autorizate, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, se autorizează temporar, la cerere, în zonele cu efectiv mare de ovine şi greu accesibile, cu distanţe mari faţă de abatoarele autorizate „Spaţii de sacrificare temporare”.
Funcţionarea spaţiilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 09-19 aprilie 2025 (premergătoare Paştelui ortodox şi catolic), între orele 07:00 – 17:00.
La nivelul jud. Braşov sunt amenajate temporar şi autorizate pâna la această dată, un numar de 11 spaţii destinate sacrificării mieilor şi supravegheate de medici veterinari care verifică şi asigură în fiecare etapă respectarea condiţiilor de bunăstare a mieilor în timpul sacrificării, efectuarea examenului ante şi post–mortem, aplică pe carne marca de sănătate şi emit certificatul sanitar veterinar, stabilindu-se locul final de comercializare. Transportul cărnii de miel se efectuează numai cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar, curatate şi igienizate.
Pe aceasta cale, avertizăm consumatorii să achizitioneze atât carnea de miel cât şi celelalte produse alimentare care se consumă preponderent în aceasta perioada, respectiv ouă, lapte şi produse lactate, peşte, cozonaci, produse de panificaţie, prăjituri, legume, fructe, numai din unităţi autorizate sau din pieţele agroalimentare autorizate sanitar veterinar.
De asemenea în această perioadă, conform prevederilor Notei de Serviciu A.N.S.V.S.A. nr 9520 / 17.03.2025, DSVSA Braşov a demarat o serie de controale specifice, în scopul verificării modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în unităţile în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate produsele alimentare destinate consumului uman, precum şi pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale. Pe langă controalele efectuate de către inspectorii DSVSA Braşov, în această perioadă au fost constituite echipe mixte de control în conformitate cu Ordinul Instituţiei Prefectului Judeţul Braşov nr.343/26.03.2025. În scopul prevenirii introducerii şi răspândirii unor boli majore la animale (Febră aftoasă, Pesta rumegătoarelor mici, Pesta porcină africană) pe întreg teritoriul judeţului Braşov, se efectuează împreună cu reprezentanţii IPJ Braşov, controale în trafic ce vizează în special respectarea condiţiilor legale şi a documentelor de transport al animalelor vii şi produselor de origine animală.
Pentru orice informaţie sau sesizare, consumatorii pot apela D.S.V.S.A Braşov la numarul de telefon 0268440257 sau la telefoanele persoanelor care efectuează permanenţa, precum şi în scris la adresa de e-mail : office-brasov@ansvsa.ro .
DIRECTOR EXECUTIV
Dr.Constantin Viorel PUIU