COMUNICAT DE PRESĂ

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

În cea de-a doua etapă a controalelor tematice desfășurate de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brașov  în perioada 07.04 – 13.04.2023, perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale Ortodoxe , au continuat controalele specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure și a preveni apariția de toxiinfecții alimentare.

La aceste acţiuni de control au participat inspectori de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov precum şi Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov (LSVSA).

Au avut loc inclusiv controale cu alte instituții, respectiv Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Brașov, Agenția Națională de Administrare Fiscală Brașov, Direcția Agricolă Județeană Brașov.

În această perioadă au fost sacrificați sub supraveghere sanitară veterinară, în punctele temporar amenajate, la nivelul micilor producători  un număr de 716 capete miei, iar la nivelul abatoarelor un numar de 7898 de capete de miei.

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au realizat în această perioada 92 de controale (48 de controale în unități de alimentație publică, magazine alimentare, supermarketuri- hipermarketuri, magazine alimentare, laboratoare patiserie/cofetărie, depozite alimentare, pensiuni, restaurante, unități de tip fast food, etc  și 47 de controale în trafic la mijloace de transport produse alimentare și/sau animale vii, alături de IPJ Brasov).

Au fost identificate neconformități legate de completarea necorespunzătoare a graficelor, înregistrarea neconformă a punctelor de control, lipsa procedurilor scrise de bune practici de producție, lipsa înscrisurilor privind gestionarea SNCU (subproduse nedestinate consumului uman), neconformități pentru care s-au aplicat 13 avertismente și s-au întocmit planuri de măsuri.

Neconformitățile care vizează siguranța alimentară, și anume : produse neetichetate, fără origine, produse care nu asigură o garanție privind siguranța alimentara, cu informații de pe tot lanțul alimentar, clasificate in zoonoze, cu impact în sănătatea publică,  au fost sanctionațe cu 5 amenzi  în valoare de 52000 și sancțiuni complementare prin reținerea oficială a 2209 kg de produse alimentare de origine animală (produse din carne și lapte); deasemenea sunt supuse restricțiilor sanitare veterinare 2 unități pentru care s-a acordat ordonanța de suspendare temporară a activității până la clarificarea situației. În acest sens, au fost recoltate 2 probe de lapte.

Aceste acțiuni de control vor continua și în perioada următoare, vor fi acțiuni specifice acestei perioade, vor fi controale comune cu alte instituții ale statului.

Reamintim cetăţenilor să sesizeze orice nereguli constatate în domeniul siguranţei alimentelor la numărul de telefon 0800-826-787, apelabil gratuit din orice reţea de telefonie.

 

DIRECTOR EXECUTIV

Dr. Irina HOLERGA