DSVSA Braşov a demarat controalele specifice Sărbătorilor Pascale

Informare de presă

DSVSA Braşov a demarat controalele specifice Sărbătorilor Pascale

         

În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, a demarat controalele tematice specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure și a preveni apariția de toxiinfecții alimentare.

La aceste acţiuni de control participă, alături de medicii veterinari, și inspectori de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov şi circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (CSVSAO) şi implicat Laboratorul Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov (LSVSA).

Controalele urmăresc verificarea respectării condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală și nonanimală, precum şi din unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc).

DSVSA Braşov a stabilit un program de lucru pentru perioada 28 martie – 15 aprilie 2023 (premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe), în baza căruia medicii veterinari vor efectua controale şi verificări asupra modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în obiectivele supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Astfel, în perioada 28.03.2023 – 15.04.2023 este asigurată permanenţa activității prin programul prelungit la nivelul DSVSA Braşov și CSVSAO teritoriale, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate, în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse de origine animală, de sezon, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar şi programul prelungit de activitate, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.

Sacrificarea mieilor se poate face în unități de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea  de ovine și publicate pe site-ul A.N.S.V.S.A.

În conformitate cu Ordinul  ANSVSA nr. 57/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de autorizare sanitară veterinară a unităţilor care produc, procesează, depozitează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală actualizat, în  punctele de tăiere la nivelul fermelor de ovine și caprine care aparțin persoanelor fizice, documentația  necesara în vederea autorizatii, este: copia atestatului de producător și copia carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol,  în locul copiei certificatului unic de înregistrare și a copiei certificatului constatator.

Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita în baza tematicilor de control comune și ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene sau locale (Primării, Consilii Judeţene, IPJ, Instituţii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc.), în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi.

Inspectorii DSVSA Braşov, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie Braşov, vor efectua controale în trafic asupra transporturilor de animale vii.

În cazuri excepţionale D.S.V.S.A Braşov va acorda derogari după o analiza de risc pentru sacrificarea mieilor în locuri amenajate temporar, în care se asigură supravegherea sanitară veterinară conform cerintelor legale privind cerintele generale si specifice, de bunastare animala si protectia animalelor in timpul transportului.

Funcţionarea locurilor de sacrificare a mieilor amenjate temporar este permisă numai în perioada 28 martie – 8 aprilie (premergătoare Paștelui Catolic), respectiv, în perioada 3-15 aprilie (premergătoare Paștelui Ortodox), între orele 07:00 – 17:00.

Pentru reclamaţii, consumatorii pot apela numarul de telefon al persoanelor care efectuează permanenţa la D.S.V.S.A Braşov şi C.S.V.S.A.O  sau le pot transmite în scris la adresa de  e-mail: office-brasov@ansvsa.ro

 

DIRECTOR EXECUTIV

Dr.Irina HOLERGA