PUBLICARE MATERIALE INFORMATIVE (GHIDURI) PRIVIND SIGURANŢA ALIMENTELOR ÎN CONTEXTUL COVID-19 PE SITE-UL ANSVSA

COMUNICAT DE PRESA

 

Va informăm că pe site-ul ANSVSA (www.ansvsa.ro) au fost publicate două materiale informative (ghiduri) privind siguranţa alimentelor în contextul COVID-19, scopul acestora este să ofere măsuri suplimentare ce trebuie aplicate de către operatorii din domeniul alimentar în contextul COVID-19, încât să se asigure continuitatea activităţii pe lanţul alimentar şi furnizarea de produse sigure către consumatori.

În cuprinsul celor două documente se fac mai multe precizări cu privire la riscul de infecţie prin alimente şi ambalajele alimentare, astfel:

– nu exista dovezi despre viruşi care cauzează boli respiratorii şi care să se transmită prin alimente sau ambalaje; coronavirusurile nu se pot multiplica prin alimente; au nevoie de animal sau gazdă umană pentru a se multiplica ;

– nu există  evidenţe care să arate că produsele alimentare prezintă un risc pentru sanatatea umana în ce priveşte COVID-19 ;

– deşi există cercetări experimentale în laborator care arată ca virusul responsabil de COVID 19 persistă 24 de ore pe carton, 72 ore pe plastic şi oţel şi până la 4 ore pe cupru, aceste rezultate ar trebui interpretate cu prudenţă în mediul real;

– nu există dovezi că ambalajele contaminate transmit infecţia ;

– virusul poate fi transmis în timpul unui contact apropiat între persoane prin picături respiratorii (tuse sau strănut) şi prin obiecte contaminate (picăturile respiratorii cad pe obiecte sau suprafete din jurul persoanei infectate, existând teoretic posibilitatea infectării altei persoane are atinge suprafata sau obiectul contaminat şi apoi atinge propria gură, nas sau ochi).

În ce privesc măsurile suplimentare care ar trebui aplicate în această perioadă de către operatorii din domeniul alimentar, acestea vizează măsurile de protejare a lucrătorilor din domemul alimentar împotriva contactării COVID-19, de prevenire a expunerii şi transmiterii virusului şi pentru a consolida practicile de igienă a alimentelor.

Regulile si ghidurile privind igiena sunt deja stabilite si aplicate de operatorii din domeniul alimentar, avand ca scop gestionarea riscurilor de siguranţa alimentelor şi prevenirea contaminam acestora de agenţii patogeni (inclusiv cei responsabili de COVID-19). Se menţionează că există toate motivele pentru a crede că măsurile de igienizare existente sunt la fel de eficiente pentru COVID-19 ca şi pentru alte riscuri microbiologice. Aceste măsuri trebuie revizuite şi consolidate în aceasta perioadă şi, de asemenea, trebuie completate cu altele pentru prevenirea răspândirii COVID 19.

 

Ghidurile furnizează măsuri aplicabile operatorilor care produc, transportă şi livrează alimente comercianţilor cu amănuntul şi consumatorilor.

Un capitol distinct este dedicat unităţilor de vânzare cu amănuntul care se confruntă cu cele mai mari provocări datorită prezenţei clienţilor în incinta acestora. Deşi este foarte puţin probabila infectarea cu COVID -19 prin manipularea alimentelor, regulile de igienă trebuie respectate cu stricteţe şi în plus trebuie luate măsuri precum:

–     distanţarea fizică (reglementarea numărului de clienţi care intră în magazin în acelaşi timp; paravan din sticlă între casieri şi clienţi etc.);

–     punerea la dispoziţia consumatorilor a dezinfectanţilor pentru mâini sau şerveţelelor dezinfectante; mănuşi de unică folosinţă pentru produsele neambalate; informarea consumatorilor privind eliminarea corespunzătoare a acestor echipamente de protecţie;

–     identificarea punctelor de atingere cu risc şi curăţarea/dezinfectarea lor în mod regulat (cărucioare, mânerele uşilor, cântare, benzi transportoare, etc.)

–     comunicarea cu clienţii – aceştia trebuie sa atingă doar alimentele pe care intenţionează să le cumpere; trebuie evidenţiate atenţionări privind distanţarea fizică şi curaţarea mâinilor, accesul consumatorilor în magazin să nu se producă dacă aceştia nu se simt bine, etc.

Reguli stricte de igienă trebuie aplicate atât lucrătorilor (spălarea frecventă a mâinilor, curaţarea şi igienizarea vitrinelor, ustensilelor utilizate la manipularea alimentelor şi a tuturor suprafeţelor în contact cu alimentul, igiena personală) cât şi clienţilor în jurul vitrinelor deschise.

Având în vedere prevederile Ordonanţei militare nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a COVID 19, şi a faptului că cerinţele legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor se menţin, nu pot fi dispuse restricţii privind închiderea pieţelor, inclusiv a celor volante, sau alte restricţii care nu vin în concordanţă cu legislaţia aplicabilă în domeniul siguranţei alimentelor.

 

 DIRECTOR EXECUTIV,

ENACHE DORIN VALTER